NOG EVEN VAKANTIE VIEREN…

En samen het schooljaar op gang trekken

De laatste vakantieweken zijn in zicht en 1 september komt stilaan dichterbij. En nee, ik wil hier helemaal geen spelbederver zijn. Ik wil je graag uitnodigen om die laatste weken vakantie te vieren én je stilaan klaar te maken voor het nieuwe schooljaar. Wat mij daarbij helpt, deel ik graag met jou.

Rustig opstarten & elkaar inspireren
Ten eerste start ik rustig op. Wacht daarbij liefst niet tot die eerste schooldag, maar probeer zachtjesaan in het ritme te komen. Bereid je stapje voor stapje voor, net zoals we dat ook aan ouders en kinderen adviseren. Lijst op wat je graag nog wil voorbereiden. Spreek af met een of meerdere collega’s om samen je klassen startklaar te maken. Het kan fijn zijn zijn om in deze periode eens te gaan gluren bij de buren. Wat valt jou op aan de klas van jouw collega (denk aan klasinrichting, aankleding… maar evenzeer ook aan het aanbod, materialen, spellen etc.) en omgekeerd. Geef elkaar constructieve feedback en inspireer elkaar. Zeker weten dat je van elkaar kan leren! En misschien kunnen jullie wel eens materialen uitwisselen of samenvoegen om het spel van kinderen naar een hoger niveau te tillen? En ben jij kleuterleerkracht en wil je een inspiratieboost, check dan zeker mijn online minitraject STERKE KLEUTERS HERKENNEN EN UITDAGEN!

Het vakantiegevoel vasthouden & ontspanning inplannen 
Ik probeer het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. Leuke vakantieherinneringen zoals een paar fijne vakantiekiekjes en de zelfgemaakte én zelfgekochte bloemen uit crêpepapier staan hier in huis te blinken. Wat vakantiemuziek en een lekkere apéro erbij en mijn vakantiegevoel is compleet. En ik probeer nu alvast de nodige ontspanning voor de komende periode in te plannen. Afgestemd op onze gezinsagenda leg ik mijn me-time momentjes vast. Zo staan de keramiek-avonden bij mij alvast ingepland en voor mijn loopmomenten moet ik nog wat puzzelen en onderhandelen met manlief 🙂

En tot slot: authenticiteit troef in de gouden weken
En dan zijn ze daar: de gouden weken. Traditioneel is dit een periode van kennismaken, groepsvorming, regels en afspraken, gewoontes, een warme en veilige klassfeer opbouwen. En voor alle kinderen – en in het bijzonder voor (hoog)begaafde kinderen – geldt: wees gewoon 100% jezelf. Durf echt en oprecht zijn. Want deze (hoog)begaafde kinderen voelen veel sneller aan wanneer er iets niet (helemaal) klopt. Ze lijken wel extra voelsprieten te hebben, die detecteren wanneer een leerkracht A zegt maar B denkt en misschien nog wel C doet. Of ze hebben net die ene opmerking – die niet voor hun oren bestemd is – gehoord… En voor hen geldt: Is wat iemand zegt, denkt en doet mooi op elkaar afgestemd en klopt het? Dan is dat helemaal top en kan het vertrouwen groeien en kunnen jullie samen een mooie weg afleggen. Maar klopt het nét niet helemaal, dan hebben deze kinderen dat snel door. En dan wordt het een lastiger parcours, en kan een hoogbegaafd kind erg snel afhaken.

Het sleutelwoord in deze is AUTHENTICITEIT. Door hun extra set voelsprieten  hebben deze (hoog)begaafde kinderen daar – nog meer dan andere kinderen – grote nood aan. En hoe kan je dit nóg meer uitstralen naar deze kinderen toe? Door geen rolletje te spelen, geen masker op te zetten, niet te entertainen of de toffe peer uit te hangen. Nee, gewoon helemaal jezelf zijn. Echt en oprecht zijn. En weet je: je moet echt niet alles weten, kennen of kunnen. (Dat kan ik trouwens ook niet en dat is ook helemaal niet mijn ambitie!). Durf gerust toegeven als je iets niet weet, kent of kunt. En dat is helemaal oké. Durf gerust jezelf kwetsbaar opstellen. 

Kortom, hou het vakantiegevoel nog lang vast en maak er een knallende schoolstart van!

strandbloemen

Wil je geen enkel blog missen?

Abonneer je op mijn inspiratiebrief en ontvang de nieuwe blogs rechtstreeks in je mailbox.