OUders & professionals vertellen

Zij gingen je voor

Omdat ouders en professionals beter zelf kunnen vertellen wat ik voor jou kan betekenen, laat ik hen hieronder graag zelf aan het woord. Bedankt iedereen voor jullie oprechte, warme getuigenissen!

Mama van een kleuter vertelt over het webinar HOOGBEGAAFD?!

Na al veel te hebben gelezen over hoogbegaafdheid was het webinar van Tinneke Boonen een zeer waardevolle toevoeging. Vanuit haar expertise en met haar kennis en kunde kregen wij veel inzicht in hoogbegaafdheid. De onderbouwing vanuit de wetenschappelijke literatuur was hierbij prettig. Hierdoor weten wij als ouders beter waar we op kunnen letten met onze kleuter. Wij hebben meer inzicht over hoogbegaafdheid en door de ruimte voor vragen ook specifiek over onze kleuter. Nogmaals dank! 

– april 2024 –

Een grootouder vertelt over het gratis webinar HOOGBEGAAFD?!

Het was een zeer interessante en goed onderbouwde webinar met mooi getimede interacties via tussentijdse bevragingspolls en op het einde mogelijkheid tot vragen en opmerkingen. De reeds aangereikte tools bij aanpak en omgaan met HB hebben een mooie meerwaarde zodat de luisteraar al kan voelen hoe je tewerk zal gaan in de begeleiding.
Voor mij een verduidelijking en eye opener. Ook fijn dat je jezelf en je gezin nog even voorstelde zodat we voelden dat je niet alleen vanuit je opleidingsexpertise spreekt maar ook via persoonlijke ervaringen met groeitrajecten.

Bedankt om me deze opportuniteit te geven. Ik wens je nog veel succes!”

 – januari 2024 –

Mama van een 10-jarige zoon vertelt over het mindset traject

Ondanks een goede begeleiding in school merkten we dat de kennis over mindset bij onze zoon vooral theoretisch bleef en hij het moeilijk had om groeigericht te denken. Via de zorgjuf kwamen we bij Mauna Loa terecht, waar we kozen voor het Mindset traject. Tinneke hielp onze zoon de theorie te verdiepen en vooral ook praktisch toe te passen op zijn eigen leven, zijn denken en doen. Dat was confronterend voor hem én voor ons als ouders, maar zorgde er ook voor dat hij echt anders ging kijken naar zijn mindset. In de loop van het traject zagen we hem groeien, reflecteren, aanpassen en bijsturen. We merken nu al verandering. De zelfkennis die onze zoon tijdens dit traject verwierf is volgens ons het meest waardevolle wat je deze cognitief sterke kinderen kan meegeven. 

– januari 2024 –

Mama van een 8-jarige zoon vertelt over individuele coaching

Onze zoon begon vast te lopen op school. Het was saai. Hij wou niet meer gaan. We botsten op een muur en wilden die graag doorbreken. Hij had nog een lange schoolcarrière voor de boeg. We wilden graag tools om samen met de school onze zoon weer gelukkig op school te krijgen. Toen ik mijn verhaal deed bij een vriendin, gaf ze mij het advies om eens een webinar van Tinneke te volgen. Hierbij herkende ik veel aspecten in onze zoon. Bij de papa werd ondertussen ook hoogbegaafdheid vastgesteld. 

Daarom besloten we verdere stappen te ondernemen. Na ons opstartgesprek met Tinneke konden we de keuze maken tussen individuele begeleiding of groepsbegeleiding. Onze zoon vond heel goed aansluiting bij zijn klasgenoten. Daarom leek het individuele traject beter aan te sluiten bij zijn noden.

Wekelijks ging onze zoon naar Tinneke en hij maakte met haar meteen een goeie klik. Iemand die hem snapte en die tegelijk ook kon uitleggen waarom hij dacht zoals hij dacht. Na elke sessie kregen wij als ouders meteen een momentje voor een korte samenvatting en ruimte voor input. 

De sessies gaven ons als gezin vooral woordenschat. Het kunnen benoemen van wat er vroeger misliep en nu in de juiste richting geleid kan worden. Dit betekent zeker niet dat alle uitdagingen nu van de baan zijn. Maar we staan sterker als ouders om onze zoon te helpen als hij ergens vastloopt. Tinneke heeft ons daar volop in ondersteund ook al moest ze hiervoor zelf uit haar comfortzone treden door de confrontatie met onderwerpen zoals Pokémon en basketbal 😉.

 – november 2023 –

Ouders van een 8-jarige zoon vertellen over het groeitraject

De keuze om voor het groeitraject in te schrijven was niet gemakkelijk. Het is natuurlijk financieel , maar vooral ook organisatorisch een uitdaging om dit elke week ingepland te krijgen. Gezien de groei die onze zoon doormaakte, twijfelden we echter geen seconde over een tweede groeitraject. Onze zoon leerde zich beter concentreren, doorzetten en doorwerken en kwam elke week enthousiast terug naar huis. Ook al heeft hij enkele peers in zijn nabije omgeving, het peercontact bij Tinneke is enorm waardevol. Hij kan echt zichzelf zijn en vindt aansluiting bij de andere kinderen in de groep. 

Tinneke is enorm enthousiast en dat werkt aanstekelijk. Als ouders kunnen wij steeds bij haar terecht met vragen. Niet alleen onze zoon leerde al heel wat over leren en mindset, ook wij leerden veel. Doordat haar kennis niet alleen uit boeken komt, maar ook uit haar ervaring als leerkracht en ouder, is het altijd toepasbaar. Veel van deze kennis is bovendien niet alleen op onze kinderen,  maar ook op onszelf van toepassing, waardoor we dus ook onszelf al beter leerden kennen. Het groeitraject is dus waardevol voor ons hele gezin en de organisatorische uitdaging meer dan waard.

– augustus 2023 –

Mama van een 5-jarige dochter vertelt over het groeitraject

Wij zijn bij jou komen aankloppen omdat onze dochter het moeilijk vond om zich sociaal te integreren in de klas en vaak met tegenzin naar school ging. Voor we de weg naar jou vonden dankzij de tip van de zorgleerkracht, hadden we al een weg afgelegd. Wat we daar misten, namelijk iemand die echt met onze dochter aan de slag wilde gaan om haar te helpen beter met haar challenges om te gaan, vonden we bij jou. En nog veel méér: je expertise, liefdevolle aanpak, boekentips en adviezen waren zowel voor onze dochter als voor ons als ouder een grote ondersteuning. En ooh wat was het fijn om haar enthousiasme te zien elke dinsdagavond (morgen is het weer Tinneke-dag!). Eindelijk een plek waar haar leergierigheid beantwoord werd en waar ze in een veilig klein groepje ook positieve en correctieve sociale ervaringen kon opdoen. Ik heb het groeitraject ondertussen al aangeraden aan anderen. 

 – juni 2023 –

Mama van een 10-jarige zoon vertelt over het groeitraject

Het woord dat bij me opkomt als ik denk aan het afgelopen jaar is ‘geruststelling’, voor ons als ouders maar ook voor onze zoon. Je bent voor ons een houvast, je stuurt bij en moedigt aan waar nodig en het is echt een geruststelling om te weten dat mijn kind in goede handen is.

Voor onze zoon biedt het groeitraject een moment van rust, maar hij kan bij jou tegelijkertijd ook energie tanken voor de rest van de week. Je creëert een positieve, aanmoedigende omgeving waarin hij zich goed voelt en die hem de geruststelling geeft dat hij zichzelf mag en kan zijn. Dankjewel!! 

– juni 2023 –

Ouders van een 8-jarige zoon vertellen over het groeitraject

In volle Corona-lockdown waren we een beetje ten einde raad met onze jongste zoon. Tinneke heeft eerst met ons een zeer professioneel en gedetailleerd intakegesprek gehouden.

Vervolgens zijn we met onze zoon een groeitraject bij Tinneke gestart. We hebben sindsdien nog geen seconde spijt gehad van die beslissing. We merken aan onze zoon dat hij minder snel in de paniekzone geraakt bij allerhande situaties. Hij gaat ook altijd supergraag naar Tinneke … hij voelt dat Tinneke naar hem luistert, hem begrijpt en tegelijkertijd ook triggert / uitdaagt. Hetgeen perfect is wat hij nodig heeft, als afwisseling met (of tegengewicht voor) de dagen op school.

Tinneke is ook onze noodzakelijke ‘derde partij’ in overlegmomenten met de leerkrachten van de school. Ook dat aspect van Tinnekes begeleiding is zeer welkom en noodzakelijk gebleken de voorbije jaren.

Het traject van onze zoon op school verloopt soms wel erg ‘grillig’ en dan is een professional als Tinneke absoluut nodig / aan te raden als expert / deskundige in het contact met de juffen. Zonder Tinneke zou dit al veel te snel persoonlijk of emotioneel geworden zijn, en zeker ook weinig doelgericht. Ze is in haar contact naar de leerkrachten absoluut niet belerend, integendeel … steeds constructief, maar tegelijkertijd spreekt ze steeds ook vanuit eigen ervaring, met veel praktische, haalbare tips … . Ze probeert er naar de juffen toe steeds het beste van te maken, hoewel dit niet altijd gemakkelijk of dankbaar voor Tinneke is.

We zouden Tinneke absoluut willen aanbevelen voor alle ouders met (hoog)begaafde kinderen. Ze heeft enorm veel kennis op dit domein, is steeds heel enthousiast en tegelijkertijd slaagt ze erin om onze zoon toch altijd dat ’tikje verder te krijgen’ … hetgeen voor hem niet evident is. Door gesprekken met Tinneke zijn wij als ouders zelf ook erg veranderd / geëvolueerd in de benadering / opvoeding van onze zoon. We houden om de paar weken een online gesprek en we stellen zo’n gesprek zeer erg op prijs. We hebben onze manier van aanpak naar onze zoon veranderd sinds het traject bij Tinneke en dat heeft als gevolg, denken we, dat we elkaar toch allemaal wat beter begrijpen hier thuis. Het blijft soms wel pittig en uitdagend maar dat stukje ‘kennis’ is voor ons goud waard.

 – mei 2023 –

Ouders van een 10-jarige dochter vertellen over het mindset traject & het groeitraject

 Onze dochter doorspartelde enkele moeilijke schooljaren tot de zorgjuf ons vertelde over het mindset traject van Tinneke. 

Na een eerste kennismakingsgesprek met Tinneke, was al onmiddellijk duidelijk dat haar visie ons aansprak. Onze dochter volgde eerst het mindset traject en we zagen snel grote groeisprongen. Tinneke hielp om succeservaringen te creëren, waardoor haar zelfvertrouwen thuis en op school groeide. Het standaardzinnetje ‘ik kan het niet’ werd omgebogen naar ‘ik kan het nog niet’. 

Dit schooljaar startte onze dochter met het groeitraject. Ze leerde doorzetten, samenwerken, maar ook falen en in zichzelf geloven. Tinneke creëert op haar eigen, enthousiaste manier een veilige omgeving waarin zij kan oefenen op de aangeleerde technieken. De frustraties op school minderden zichtbaar, het zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen gaan in stijgende lijn. 

De regelmatige feedbackgesprekken zijn steeds waardevol. Tinneke is altijd oprecht, je wordt als ouder ook ondersteund in het traject van je kind. 

Het hele traject is een grote meerwaarde voor ons hele gezin.

– mei 2023 –

Mama van twee zonen vertelt over het groeitraject

Het liep enorm moeilijk op school met onze 2 hoogbegaafde jongens. Onze beide zonen hebben/hadden een enorme vaste mindset, faalangst, vermijdingsgedrag, … en hiervoor is er weinig tot geen ondersteuning op school. Hierdoor ben ik op zoek gegaan naar buitenschoolse hulp en op deze manier ben ik bij het groeitraject van Tinneke terecht gekomen.

Onze oudste zoon heeft een hele evolutie doorgemaakt na 1 schooljaar het groeitraject te volgen. Daarom hebben we dit schooljaar beslist om hem een 2de jaar het groeitraject te laten volgen, zodat hij nog verder kan groeien. Op gebied van mindset, faalangst, vermijdingsgedrag, … doet hij het veel beter op school dankzij het volgen van het groeitraject. Onze jongste zoon volgt dit schooljaar voor het eerst het groeitraject. Hij gaat helemaal niet graag naar school maar volgt wel graag het groeitraject.

 

Tijdens het groeitraject worden onze zonen uitgedaagd. In het begin vonden ze dit niet zo leuk, maar dankzij de ervaring en aanpak van Tinneke keken ze er wekelijks naar uit. Ze krijgen specifieke tools aangereikt om hiermee thuis en op school aan de slag te gaan. Onze zonen komen steeds super enthousiast van bij Tinneke thuis.

 

Zich veilig voelen is voor onze zonen het allerbelangrijkste en die veiligheid heeft Tinneke hen van in het begin bezorgd. Tinneke staat open voor de moeilijkheden van elk kind, is flexibel en past zich aan waar mogelijk.

 

Ik zou dit traject heel zeker aanraden aan andere (hoog)begaafde kinderen, omdat Tinneke hen aangepaste hulp aanbiedt die ze op school spijtig genoeg niet krijgen. Tinneke is een zeer betrokken persoon met veel ervaring. Zij zorgt eveneens voor een zeer goede opvolging, bij eventuele vragen kan je steeds bij haar terecht. Het groeitraject van Tinneke is voor een periode van één schooljaar wat voor mij een must is. Een halve dag per week biedt een continuïteit zonder al te veel te moeten missen op school.

 

 – mei 2023 –

Mama van een 6-jarige dochter vertelt over individuele coaching

 Onze dochter volgde een individueel coachingstraject bij Tinneke. We startten ermee omdat we merkten dat ze op school steeds minder haar gading vond. Enerzijds sloeg de verveling toe, anderzijds was er een enorme faalangst merkbaar als ze toch stootte op iets wat haar niet van de eerste keer lukte. Logisch wel, als je eigenlijk nog nooit echt geleerd hebt om te moeten doorzetten om iets te leren. Zeer waardevol in de begeleiding van Tinneke is dat ze onze dochter taal heeft gegeven om die moeilijke gevoelens die met leren gepaard gaan, onder woorden te brengen. Onze dochter houdt er een flinke portie metacognitieve vaardigheden aan over (Hoe denk je nu? Denk je best als fixie of als growie als je iets nieuws wil leren?), die haar ook nu nog heel erg van pas komen. Tijdens de coachingssessies dook onze dochter door middel van heel concrete oefeningen en spelletjes in haar zone van naaste ontwikkeling, de leerkuil in. Dat gaf heel vaak toch wel wat moeilijke gevoelens (‘Kan ik dat wel?’ en ‘oei neen, ik geef beter op’ en ‘dat lukt me nooit’). Maar met haar geduld en expertise – zowel als ervaringsdeskundige als vanuit haar professionele vorming – heeft Tinneke onze dochter het vertrouwen gegeven om samen de leerkuil in te duiken. En wat heeft ze ervan gesmuld!

– oktober 2022 –

Mama van een 6-jarige dochter vertelt over het groeitraject

Onze dochter nam deel aan het groeitraject voor kleuters. Vond ze het meteen en altijd leuk? Neen, zeker niet. Je zou ook voor minder! Geconfronteerd worden met uitdaging en het bijhorende falen. Én geconfronteerd worden met minstens even pittige kinderen en snelle denkers als haar. Dat was nieuw voor haar! Tinneke’s slagzin “outside of your comfortzone, is where the magic happens” was voor onze dochter dan ook meer dan ooit van toepassing. Met de juiste begeleiding en het creëren van een veilige omgeving door Tinneke, leerde onze dochter door te zetten, dingen opnieuw en opnieuw uit te proberen totdat ze lukten, en leerde ze meer vertrouwen in zichzelf te krijgen óók als iets niet meteen van de eerste keer lukte. Ze moest echt een drempel over (of misschien wel de hoge muur die onderaan de leerkuil staat). Maar Tinneke gaf haar het vertrouwen om die drempel te nemen. En als je haar nu vraag of ze het groeitraject leuk vond, roept ze volmondig ‘ja!’ en bewijzen die pretlichtjes in haar ogen ons dat we de juiste keuze maakten.

 – oktober 2022 –

Ouders van een 9-jarige dochter vertellen over individuele coaching

 Onze dochter had nooit problemen op school: ze was een leerling die door veel leerkrachten erg werd gewaardeerd omdat ze goed mee was en braaf. Het was snel duidelijk dat school voor haar erg gemakkelijk was. Aanvankelijk was dat voor haar ook leuk, maar vanaf het tweede leerjaar merkten we dat dat haar parten begon te spelen. Ze kon niet verdragen dat ze al eens een foutje maakte, ze gaf snel op als het wat meer moeite kostte en ze keek vooral naar wat niet (goed) ging. School werd voor haar een bron van stress en ze had een negatief zelfbeeld. Er was voor ons dan ook weinig twijfel dat er iets van hulp moest komen, want zelf konden we haar maar beperkt helpen. In de coaching-sessies bij Mauna Loa heeft ze stapje voor stapje geleerd waarom ze school zo ervaarde en hoe ze van een starre mindset (ik kan het niet dus ik kan het nooit) naar een groei-mindset (ik kan het nóg niet) kon evolueren. Wat ons veel hielp was de feedback die we telkens kregen na elke sessie, dat we samen met onze dochter konden leren en ook beter begrepen wat er in haar omging en waarom. Ook heeft Tinneke ons actief bijgestaan in de gesprekken met leerkracht en zorgcoördinator op school, zodat voor haar een traject kon worden uitgestippeld waarin ze kon groeien en gezien worden. We zien nu een kind dat terug graag naar school gaat en waarmee we kunnen praten als het even minder gaat, dankzij de concepten en taal die zij en wij geleerd hebben, en die ons ook helpen om dingen te benoemen naar de leerkracht toe.

Aan ouders en leerkrachten die dit herkennen zou ik zeker aan raden om eens een webinar van Mauna Loa te volgen, dat kan een eerste stap zijn in het beter begrip en helpen van hun kind/leerling. De no-nonsense aanpak van Tinneke is gefundeerd vanuit haar werkervaring, onderzoekskennis én persoonlijke ervaring, en heeft ons alvast veel geholpen.

– september 2022 –

Mama van een 6-jarige zoon vertelt over het groeitraject

Onze oudste zoon volgde het afgelopen schooljaar het groeitraject van de eerste graad bij Tinneke. Na enkele webinars te volgen bij verschillende initiatiefnemers voelden we het enthousiasme en de passie bij Tinneke onmiddellijk. Ook werd het meteen duidelijk dat zij het ‘zijn’ gedeelte mee onder de loep neemt in haar begeleiding. Voor ons was de keuze hierdoor snel gemaakt en aan het einde van de begeleiding beslisten wij om opnieuw in te tekenen voor het komende schooljaar.

Tinneke is enorm gemotiveerd om aan de slag te gaan, dat voelen wij maar vooral de kinderen. Donderdag is hier een hoogdag, ons zoontje kijkt altijd zo uit naar deze namiddag en komt nog enthousiaster terug thuis. Wij ontvangen wekelijks wat er op de planning staat maar dat is eigenlijk niet nodig aangezien onze spraakwaterval alles wil vertellen wat hij deed. Er worden kapstokken meegegeven waar wij geregeld een houvast aan hebben gehad als hij opgaf of niet de moed vond om door te zetten. Dit was voor ons een grote hulp om op die momenten een gesprek aan te gaan met hem.

Tinneke beschikt over kennis en ervaring, ze beantwoordt je vragen als deze er zijn en er wordt open en duidelijk gecommuniceerd op de tussentijdse feedbackmomenten, hetgeen echt geapprecieerd wordt door ons.

 – augustus 2022 –

Mama van een 11-jarige zoon vertelt over het groeitraject

Onze 11-jarige zoon volgde vorig jaar het groeitraject 2de-3de graad. Het contact met ontwikkelingsgelijken en de aangereikte kennis en vaardigheden werden gesmaakt. We zagen onze eerder schuchtere zoon doorheen de sessies groeien op vlak van zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Het samenwerken, aangaan van uitdagingen, durven fouten maken waren terugkerende thema’s tijdens de sessies.

Tinneke beschikt over heel wat wetenschappelijke kennis die ze op een enthousiaste manier weet te vertalen naar de praktijk. Een aanrader!

– augustus 2022 –

Ouders van een 6-jarige kleuter vertellen over het groeitraject

Wij zijn heel blij dat wij met ons zoontje van 6 jaar bij Tinneke zijn terecht gekomen. We hebben hem het groeitraject voor kleuters laten volgen omdat ons zoontje het op school sociaal-emotioneel moeilijk kreeg. Omdat we door het bos de bomen even niet meer zagen wilden we op deze manier meer inzicht krijgen in wat er precies speelde en hoe we hem konden helpen.

Wij hebben onze zoon zien groeien door zijn momenten bij Mauna Loa; elke dag komen er nog dingen naar boven die hij bij Tinneke leerde en hem helpen in het dagelijks leven. Hij leerde grenzen verleggen en out of the box denken.

Voor ons als ouders was het ook een hele geruststelling dat we hem konden achterlaten bij zo een warm en liefdevolle persoon als Tinneke. Om hem in zijn woorden te zeggen: bij Tinneke is het 100.000 keer leuker dan op school.

 – augustus 2022 – 

Mama van een 9-jarige zoon vertelt over het groeitraject

Wij kozen voor onze 9-jarige zoon voor dit traject omdat we al enkele moeizame schooljaren achter de rug hadden. Tinneke werkt rond de typische valkuilen bij hoogbegaafdheid (mindset, werkhouding…) en met haar gedegen en enthousiaste uitleg bij het infogesprek, hebben we snel beslist om mee te doen. Onze zoon heeft genoten van de uitdagingen en heeft ook moeten doorzetten bij opdrachten die voor hem moeizaam waren. We hebben van Tinneke veel steun gekregen in de moeilijke momenten en ze was onmisbaar tijdens de schoolgesprekken. Haar enorme knowhow, enthousiasme en empathie, maakte het voor ons heel zeker de moeite waard!

– juli 2022 –

Ouders van een 7-jarige jongen vertellen over de groeitrajecten

Onze zoon heeft deelgenomen aan twee groeitrajecten. Het ene was een korter traject van 1 trimester (8 namiddagen in 2021), het andere liep het hele schooljaar 2021-2022. We merkten in het eerste leerjaar op school al snel dat hij enorm vooruit was op de leerstof, zoals het leren lezen, rekenen, etc. Daar kwam bovenop dat die leervoorsprong gepaard ging met frustratie, woede en verveling in alles wat met school te maken had. Terwijl de extra omkadering op school op gang kwam, kozen wij zelf om ook op eigen initiatief in te zetten op begeleiding, door onze zoon in te schrijven voor deze trajecten.

Tijdens het eerste kortere traject merkten we – aan de oppervlakte – schijnbaar nog niet meteen veel vooruitgang. Onze zoon ging zelfs soms lichtjes tegen zijn zin naar Mauna Loa, hoewel hij telkens wel zijn best deed in alles wat er bij Tinneke van hem verwacht werd. Maar dit sloeg na de vierde of vijfde sessie vrij snel om en sindsdien gaat hij met een enorm plezier naar de wekelijkse afspraak met zijn clubje. Dat betekende voor ons dat onze zoon een veilige en aangename plek had gevonden waarin hij op een positieve manier leer-ervaringen kon opdoen, wat op dat moment op school zeker niet het geval is. Voor ons als ouders gaf dit een enorm geruststellend gevoel, want het was soms wel echt moeilijk thuis. In het tweede (jaar-)traject heeft zich dit nog verder ontwikkeld en zien we onze zoon openbloeien, ook op emotioneel vlak. Hij ontwikkelde en toonde zelfvertrouwen, leerde zijn eigen talenten kennen, benoemen en benutten, werd een vrolijker kind en leerde verder om ook in een sociale setting, samen te werken.

We hebben als ouders oa. van Tinneke ook veel geleerd over wat hoogbegaafdheid is, welke systemen er aan het werk zijn in het hoofd en in de buik van kinderen met een leervoorsprong. Dankzij Tinneke hebben we taal gevonden om met onze zoon te praten over wat er in zijn hoofd omgaat wanneer iets niet meteen lukt (lefland) of wanneer dingen erg bedreigend zijn (paniekland). Dit benoemen helpt onze zoon om zichzelf beter te begrijpen en zich begrepen te voelen. En om samen op zoek te gaan naar oplossingen.

Tinneke is voor ons een voorbeeld van “practice what you preach”. Zij kijkt naar zichzelf en naar haar begeleiding vanuit een groei mindset, probeert telkens wat goed werkt te verbeteren en wat niet goed werkt aan te passen of achter je te laten. Zij deelt haar kennis en ervaringen met de wereld via (vaak gratis) webinars, een nieuwsbrief etc. waardoor cliënten of andere kinderen met een leervoorsprong (of ouders ván) geprikkeld of geïnformeerd worden. Tinneke maakt tijd en ruimte vrij voor haar cliënten. Alle afspraken over de begeleiding, zowel praktisch, inhoudelijk, financieel als qua feedback zijn ook vooraf zeer helder en duidelijk.

We zouden andere kinderen met een leervoorsprong of hun ouders zeker aanraden om kennis te maken met Tinneke en met wat ze te bieden heeft. Ze heeft een stevige pedagogische achtergrond, is zelf (ervarings)deskundige wat hoogbegaafdheid betreft en ze gaat volgens ons met boeiende werkvormen aan de slag met kinderen. De aangeboden trajecten lijken misschien aanvankelijk vrij lang (een heel schooljaar). Uit onze persoonlijke ervaring blijkt dat zo’n begeleiding echt tijd nodig heeft vooraleer je je kind ziet openbloeien. Je hoort soms dat we inspiratie kunnen halen bij de boer: een gewas heeft tijd nodig om te groeien, en door aan de bloemkool te gaan trekken zal hij zeker niet sneller geoogst kunnen worden. Laat de duur van zo’n traject dus geen drempel zijn, maar net een uitnodiging om jezelf en je kind de tijd en de ruimte te geven om een duurzame stap te zetten in hun groei.

 – mei 2022 – 

Mama van twee vertelt over het webinar

Tinneke neemt je met een stevige basis aan pedagogische kennis en ervaring mee op expeditie in de wereld van hoogbegaafdheid, waar ze op heldere manier een aantal belangrijke mythes doorprikt en je praktische en zeer bruikbare tips en tools meegeeft die je onmiddellijk kan toepassen, zowel op school als thuis. Een absolute aanrader!

– december 2021 –

 

Mama van een 7-jarige jongen vertelt over het webinar en intake

Ik heb Tinneke al een paar keer ontmoet en iedere keer leer ik iets waardevol bij. Haar webinar is zeer laagdrempelig, een aanrader. Je krijgt een mooie blik op het spectrum hoogbegaafdheid en op de totaalbenadering die Tinneke nastreeft. Het welzijn van kinderen als basis, niet de problemen of drempels die ze ervaren. Preventief werken bleef bij ons hangen. De reden waarom we de stap hebben gezet tot een intake. Hands-on en met een realistische blik hebben we de context van onze jongste zoon besproken. Met hier en daar een tool of een schema voor de duidelijkheid sloten we af met antwoorden op onze vragen: wat is belangrijk om in de gaten te houden, op welke manier geeft hij ons nu al een boodschap, hoe kunnen we preventief stappen zetten om hem meer uitdaging te geven. Tinneke haar advies stoelt op de stelling dat elk kind de kans moet krijgen te leren, ook als je toevallig sneller leert, complexer denkt of een meer artistiek talent hebt. Een herademing in het landschap waar heel veel gericht is op leerkundige prestaties!

– december 2021 – 

Mama van een 5-jarige jongen vertelt over het groeitraject

We kozen het groeitraject voor kleuters omdat ons zoontje het dit schooljaar sociaal-emotioneel moeilijk kreeg in de klas. Via het traject wilden we meer inzicht krijgen in wat er precies speelde en hoe we hem konden helpen en hoopten we dat hij zijn zelfvertrouwen en spelplezier wat zou terugvinden. We hadden initieel wel twijfels of ons zoontje wel ging passen in de groep, maar dit werd opgevangen door een grondige intake.

Dankzij het traject hebben we onze zoon zien heropleven. Rond het begin van het traject bereikte zijn zelfbeeld en welbevinden een dieptepunt, het traject kwam voor hem eigenlijk net op tijd. Week na week zagen we hem groeien in zelfvertrouwen en enthousiasme. Het traject heeft ons ook enorm veel inzicht gegeven in zijn sterktes, groeikansen, beleving,… en in hoe we hem best kunnen begeleiden en ondersteunen.  Aanvankelijk vond hij het best spannend, zeker bij het begin van het traject was de drempel groot om weer nieuwe kinderen te leren kennen, een plekje te zoeken in een groep,… Maar iedere keer als we hem ophaalden na een sessie, zagen we zijn ogen stralen en vertelde hij honderduit over wat hij allemaal gedaan had. Dit hadden we lange tijd niet meer gezien bij hem! Na afloop van het traject vond hij het ook heel jammer dat het gedaan was.

Aan de begeleiding waarderen we vooral de omgang met kinderen waarbij ze zich op hun gemak voelen en tegelijk toch ook uitgedaagd worden in hun onzekerheden en hindernissen. Ook de vele feedback naar de ouders toe, zowel tijdens het traject als nadien. Het luisterend oor en vermogen om dingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken, steeds rustig en genuanceerd en de aanstekelijke energie van Tinneke.

We zouden het traject zeker aanraden aan anderen! Om alle redenen hierboven reeds genoemd en vooral dan om je kind vol enthousiasme en stralend te zien buiten komen. Het groepstraject heeft ten opzichte van individuele begeleiding als groot voordeel dat het veel inzicht geeft in het sociaal functioneren. Je kind krijgt de kans om uitdagende dingen te doen, in een groep van  ontwikkelingsgelijken. Dit alles in een positieve sfeer, waarin je kind zich genoeg op zijn gemak en gewaardeerd voelt om zichzelf te zijn, spannende uitdagingen aan te gaan, te leren, fouten durft te maken…

– juni 2021 –

Mama van een 4-jarig meisje vertelt over het groeitraject

Onze dochter stapte in in het groeitraject voor kleuters. Het schooljaar was tot dan moeizaam
verlopen en onze dochter geraakte meer en meer verstrikt in onderpresteren en fixed mindset. We hoopten dat het traject bij Mauna Loa haar de broodnodige uitdaging zou kunnen bieden, zodat ze weer die schittering in haar ogen zou krijgen die we minder en minder zagen.

Dat is absoluut geslaagd. Onze dochter voelde zich echt gezien door Tinneke. En dat terwijl Tinneke haar voor uitdagingen stelde die ze vanuit de comfortzone veel liever uit de weg wou gaan. Maar juist doordat Tinneke aanvoelde tot waar ze kon gaan om haar in de leerzone te krijgen, werd de leerhonger van onze dochter gevoed. Ze kwam tot rust. Ze groeide. Week na week. Ze keek uit naar de donderdagen, wilde liefst van al elke dag naar Tienen en was benieuwd naar de nieuwe oefeningen. Bovendien introduceerde ze Growie en Fixie in onze dagelijkse communicatie. Dankzij dit traject durft ze groeigericht te denken en werken en geeft ze minder snel op.

We zijn Tinneke erg dankbaar om haar professionele, tegelijk empathische en doortastende aanpak op maat, met oog voor kleuter en ouders, kortom met oog voor het totaalplaatje.

– juni 2021 – 

Mama van een 11-jarige jongen vertelt over het groeitraject

Een mega-aanrader om zelf te luisteren maar ook om je kinderen naartoe te laten gaan. Je ziet je zoon of dochter helemaal opleven en krijgt nadien erg gedetailleerde waardevolle feedback over je kind met tips en tricks waar je dan zelf mee aan de slag kan! Dus absoluut de moeite waard!!

– mei 2021 –

Mama van een 8-jarig meisje vertelt over het groeitraject

School was de voorbije jaren steeds moeilijker geworden: gebrek aan uitdaging zorgde niet enkel voor verveling en demotivatie bij mijn zeer leergierige dochter, maar daarbovenop was ze ook heel faalangstig geworden. Een versnelling en schoolwissel had het eerste probleem voor een groot deel opgelost, maar de nieuwe school had niet die gespecialiseerde expertise in hoogbegaafdheid, noch de middelen om ook de faalangst te counteren. Bij Tinneke hebben we die expertise wel gevonden.

We waren dan ook heel blij met een nieuw initiatief in Tienen: het groeitraject was exact wat mijn dochter nodig had. Ze heeft er veel inzicht gekregen in hoe ze functioneert in een leercontext, waarop ze vastloopt en hoe ze het anders kan aanpakken. Dat het in kleine groep was en niet individueel verlaagde voor haar de drempel, en het was ook een sterke plus dat het groeitraject tijdens de schooluren doorging en er niet nog eens extra bovenop kwam.

Ook als ouder konden we gedurende het traject altijd bij Tinneke aankloppen met concrete problemen, ze maakte tijd om mee te zoeken naar oplossingen. De tools die werden aangereikt in het traject, geven ons als ouder ook handvatten om haar te leren doorzetten als ze thuis vastloopt.

Is alles nu opgelost? Zeker niet, maar er is een eerste stap gezet in de juiste richting, een richting die mijn dochter heel graag verder uit wil omdat ze voelt dat het haar helpt. Dat is ons veel waard, want uiteraard willen wij net als alle ouders dat ze de juiste vaardigheden ontwikkelt om haar enorme potentieel te kunnen laten open bloeien i.p.v. dat het haar blijft hinderen. Als ouder geeft het mij gemoedsrust iemand in de buurt te hebben die we kunnen contacteren als we het niet meer weten, we staan er niet meer alleen voor. Wij tekenen alvast graag voor een vervolgtraject!

– april 2021 – 

Mama van een 7-jarig meisje vertelt over individuele coaching

Onze dochter werd door Tinneke individueel gecoacht rond mindset. We kozen voor deze begeleiding omdat onze dochter erg overstuur raakte, telkens ze een oefening moest maken die niet meteen lukte. De meeste oefeningen gingen nochtans vlotjes en zonder veel nadenken, maar zodra ze iets tegenkwam waarvan ze het antwoord niet zonder veel nadenken al wist, sloeg het pijlsnel om van “oh, makkie!” naar een huilende dochter die ervan overtuigd was dat ze het niet kon (en ook nooit zou kunnen). De moeilijkere dingen werden weggelaten, ervan uitgaande dat het gezien haar reactie echt te moeilijk was, maar op die manier pak je het probleem natuurlijk niet aan, en vroeg of laat kwam er weer iets dat niet meteen lukte, en was de paniek nog groter… We merkten dat ze het steeds moeilijker had wanneer ze voor een opdracht kwam te staan die niet meteen lukte, uiteindelijk ook bij basisleerstof die ze echt wel zou moeten aankunnen. Hoewel ze een sterke leerling is en er op school en thuis weinig druk werd gelegd, zagen we haar zelfvertrouwen verminderen en faalangst toenemen. Onze dochter leerde in de sessies dat het heel oké is om frustratie of angst te voelen als ze iets niet meteen kan of iets nog niet kent. Ze leerde een taal om dit te verwoorden en een aanpak om te “leren” in plaats van te “panikeren”. Ook wijzelf leerden die taal en dat maakt het voor ons makkelijker om haar te helpen. Ze raakt zelden nog overstuur bij het maken van huiswerk en vraagt rustig hulp als ze iets niet meteen begrijpt. Zo ontdekt ze meer en meer dat ze dingen waarvan ze aanvankelijk denkt dat ze deze niet kan, toch onder de knie krijgt en is dan echt fier op zichzelf. We hebben haar tijdens dit traject heel hard zien groeien in zelfvertrouwen, echt supermooi om te zien!

Tinneke haar aanpak is heel kindvriendelijk – onze dochter keek uit naar de sessies – en toch uitdagend en grensverleggend. Hoewel ze in de sessies uit haar comfortzone getrokken werd, keek onze dochter er toch telkens naar uit om naar Tinneke te gaan. We waren aanvankelijk wat bang dat “meer uitdaging” zou leiden tot “minder welbevinden”, maar niets is minder waar: uit de comfortzone betekende uiteraard meer (gezonde!) spanning, maar ook meer positieve leerervaringen en méér zelfvertrouwen en welbevinden (“Hé, ik kan dat wél!”). Tinneke nam ook uitgebreid de tijd om ons als ouders te informeren over het verloop, te luisteren naar ons verhaal, mee te denken over problemen, enz. Alles was op maat afgestemd. Tinneke weet haar wetenschappelijke kennis uitstekend om te zetten in een toegankelijke, praktische aanpak voor kind én ouder.

Ik ben ervan overtuigd dat dit traject goed is voor alle kinderen die ondanks hun sterke cognitieve mogelijkheden en goede schoolresultaten toch blijven kampen met hardnekkige faalangst of heel onzeker zijn over hun kunnen, bang zijn om fouten te maken en vermijdend omgaan met (kleine) uitdagingen. Wat je capaciteiten ook zijn, leren doe je maar als je dingen durft uitproberen die je nog niet kan, buiten je comfortzone, als je fouten durft maken en deze ziet als leerkansen. Dit leer je allemaal tijdens dit traject, en een sterke boost in zelfvertrouwen in het resultaat! De persoon van Tinneke speelt hier een sterke rol in: zij ‘ademt’ de groei mindset als het ware en is een uitstekend en authentiek rolmodel, zowel voor kind als ouder!

– april 2021 –