Onze zoon heeft deelgenomen aan twee groeitrajecten. Het ene was een korter traject van 1 trimester (8 namiddagen in 2021), het andere liep het hele schooljaar 2021-2022. We merkten in het eerste leerjaar op school al snel dat hij enorm vooruit was op de leerstof, zoals het leren lezen, rekenen, etc. Daar kwam bovenop dat die leervoorsprong gepaard ging met frustratie, woede en verveling in alles wat met school te maken had. Terwijl de extra omkadering op school op gang kwam, kozen wij zelf om ook op eigen initiatief in te zetten op begeleiding, door onze zoon in te schrijven voor deze trajecten.
Tijdens het eerste kortere traject merkten we – aan de oppervlakte – schijnbaar nog niet meteen veel vooruitgang. Onze zoon ging zelfs soms lichtjes tegen zijn zin naar Mauna Loa, hoewel hij telkens wel zijn best deed in alles wat er bij Tinneke van hem verwacht werd. Maar dit sloeg na de vierde of vijfde sessie vrij snel om en sindsdien gaat hij met een enorm plezier naar de wekelijkse afspraak met zijn clubje. Dat betekende voor ons dat onze zoon een veilige en aangename plek had gevonden waarin hij op een positieve manier leer-ervaringen kon opdoen, wat op dat moment op school zeker niet het geval is. Voor ons als ouders gaf dit een enorm geruststellend gevoel, want het was soms wel echt moeilijk thuis. In het tweede (jaar-)traject heeft zich dit nog verder ontwikkeld en zien we onze zoon openbloeien, ook op emotioneel vlak. Hij ontwikkelde en toonde zelfvertrouwen, leerde zijn eigen talenten kennen, benoemen en benutten, werd een vrolijker kind en leerde verder om ook in een sociale setting, samen te werken.
We hebben als ouders oa. van Tinneke ook veel geleerd over wat hoogbegaafdheid is, welke systemen er aan het werk zijn in het hoofd en in de buik van kinderen met een leervoorsprong. Dankzij Tinneke hebben we taal gevonden om met onze zoon te praten over wat er in zijn hoofd omgaat wanneer iets niet meteen lukt (lefland) of wanneer dingen erg bedreigend zijn (paniekland). Dit benoemen helpt onze zoon om zichzelf beter te begrijpen en zich begrepen te voelen. En om samen op zoek te gaan naar oplossingen.
Tinneke is voor ons een voorbeeld van “practice what you preach”. Zij kijkt naar zichzelf en naar haar begeleiding vanuit een groei mindset, probeert telkens wat goed werkt te verbeteren en wat niet goed werkt aan te passen of achter je te laten. Zij deelt haar kennis en ervaringen met de wereld via (vaak gratis) webinars, een nieuwsbrief etc. waardoor cliënten of andere kinderen met een leervoorsprong (of ouders ván) geprikkeld of geïnformeerd worden. Tinneke maakt tijd en ruimte vrij voor haar cliënten. Alle afspraken over de begeleiding, zowel praktisch, inhoudelijk, financieel als qua feedback zijn ook vooraf zeer helder en duidelijk.
We zouden andere kinderen met een leervoorsprong of hun ouders zeker aanraden om kennis te maken met Tinneke en met wat ze te bieden heeft. Ze heeft een stevige pedagogische achtergrond, is zelf (ervarings)deskundige wat hoogbegaafdheid betreft en ze gaat volgens ons met boeiende werkvormen aan de slag met kinderen. De aangeboden trajecten lijken misschien aanvankelijk vrij lang (een heel schooljaar). Uit onze persoonlijke ervaring blijkt dat zo’n begeleiding echt tijd nodig heeft vooraleer je je kind ziet openbloeien. Je hoort soms dat we inspiratie kunnen halen bij de boer: een gewas heeft tijd nodig om te groeien, en door aan de bloemkool te gaan trekken zal hij zeker niet sneller geoogst kunnen worden. Laat de duur van zo’n traject dus geen drempel zijn, maar net een uitnodiging om jezelf en je kind de tijd en de ruimte te geven om een duurzame stap te zetten in hun groei.
– mei 2022 –