OVER ONZE ZOMER MET KALENDER

En over de balans zoeken en 1 op 1 momenten

Twee maanden zomervakantie… en de eerste week zit er alweer op!  Zomervakantie betekent een zee van tijd en een zee van mogelijkheden. De tijd kan soms echt voorbijvliegen, maar soms ook tergend traag gaan (vooral met zeurende kinderen of kinderen die elkaar in de haren vliegen…). 

Zoeken naar balans 

In de eerste vakantieweek werd onze kalender al opgemaakt. Tijd voor de nodige planningen om werk en gezin hier in balans te houden. En ook voor onze kinderen: samen de balans zoeken tussen de nodige uitstappen en uitdagingen, en vrije tijd. Enerzijds om hun nood aan stimulerende, uitdagende activiteiten te lenigen en anderzijds ook gewoon lummeltijd. Tijd en ruimte voor spontane ingevingen, voor gewoon even niets doen. Niks moet, alles kan! En dan komen hier – uiteindelijk – de leukste en meest creatieve ideeën en projecten naar boven. Want van niets komt iets… 🙂

Onze kalender helpt daarbij 

Samen maakten we onze gezinskalender op. Ik tekende vliegensvlug de grote lijnen en duidde aan wie wanneer werkt. Vervolgens was het aan onze kinderen om deze verder in te vullen en in te kleuren. Ze maakten er helemaal hun eigen ding van, in de nodige kleurtjes. Met uitstapjes, speciallekes, verjaardagen, vakantiedagen op verplaatsing, workshops en kampjes en tussendoor ook voldoende lummeldagen. Zo’n gezinskalender geeft kinderen de nodige inspraak en structuur en houvast. En zo hoef jij als volwassene niet tig keer te herhalen wanneer dat ene uitstapje precies op het programma staat. “Kijk even op de kalender, lieveling!”

En weet je, onze kalender wordt hier flexibel gebruikt. Het is geen doel op zich, wel een middel om deze vakantiemaanden te visualiseren en houvast te geven. Pas de kalender gewoon aan naar de noden en behoeften van jouw gezin en durf ruimte laten voor lummeltijd en spontaniteit.

De waarde van 1 op 1 momenten

Daarnaast proberen we in de vakantie ook wat extra 1 op 1 momenten te creëren; 1 ouder en 1 kind samen. Thuis gaat het vaak om kleine momentjes: een spelletjes samen spelen, even samen naar de bakker of een ommetje met 2. Maar in de vakantie proberen we te gaan voor iets langere 1 op 1 momentjes: een fietstochtje, een ijsje eten op de dijk (ja, wij zitten nu aan zee), een uitje naar het strand, een blokje rond steppen, een uitstap naar de vuurtoren…. Even met twee helemaal alleen. Alle aandacht gericht op elkaar. Dat doet zo’n deugd. En wat doen jullie? 

Ik wens je een zomer toe met de nodige balans voor eenieder, voldoende uitdaging en lummeltijd en de nodige 1 op 1 momenten. Geniet ervan! 

TIP

Erop uit met de app ObsIdentify

Wil jouw kind vaak weten wat iets is – zoals hier wel meer dan eens het geval is? Dan is de app ObsIdentify een hele leuke om mee op stap te nemen. Tijdens een wandeltocht, zoektocht op strand of waar dan ook… met enkele kliks herken je de natuur (en zowel dieren als planten!). Deze app nodigt jou uit om een foto te nemen en geeft jou dan aan wat je gevonden hebt inclusief de nodige achtergrondinfo! Een strandkrap, een slangster, een kokkel….deze app herkende onze strandschatten meteen! Een aanrader wat mij betreft! 

Als je er wat meer mee aan de slag gaat, krijg je tips op maat om soorten te vinden, je kan badges behalen en je wordt uitgedaagd om mee te doen met challenges. En weet ook: jouw waarnemingen en die van anderen dragen bij aan kennis van de natuur. Zo maken je waarnemingen en die van anderen deel uit van onderzoek naar deze soorten. Elke waarneming telt! Hoe cool is dat?

Proberen jullie dit ook? 

kalender

Wil je geen enkel blog missen?

Abonneer je op mijn inspiratiebrief en ontvang de nieuwe blogs rechtstreeks in je mailbox.