DE MAUNA LOA BARST UIT

Over de gelijkenis tussen vulkanen & kinderen

MAUNA LOA, oftewel ‘lange berg’ in het Hawaïaans, is dé grootste vulkaan op aarde. Hij is nog steeds actief en barstte sinds 38 jaar nog eens uit. Dit zorgde voor heel spectaculaire beelden. Het is en blijft een wonderlijk en krachtig natuurelement, en staat voor mij symbool voor vuur, passie, activiteit en groei. En ja… ook voor uitbarstingen. En dat laatste – die uitbarstingen – kom ik hier regelmatig tegen in mijn praktijk.
 

Waar komen die uitbarstingen vandaan?

(Hoog)begaafde kinderen zijn doorgaans intenser, beleven de wereld intenser en ze wijken nu eenmaal verder af van het gemiddelde kind en dus is het risico groter dat hun omgeving niet helemaal op hen is afgestemd. En als deze kinderen zich niet goed in hun vel voelen, als het niet lekker loopt, als ze op hun honger zitten, als de omgeving niet helemaal is afgestemd op hun noden en behoeften en dan krijg je dit: UITBARSTINGEN.
Soms op school, waar de leerkracht het moet ontgelden én waar de leerkracht er niet naast kan kijken. Er moet dan gewoon íets gebeuren.
Maar vaker ook thuis, waar de leerkracht het niet ziet en waar een kind zich veilig voelt en eindelijk mag en kan ontploffen. Op dat moment komt alles eruit en moet alles en iedereen in z’n buurt het ontgelden. Je krijgt als ouder de volle laag. Je voelt je machteloos en weet niet wat te doen. De hele avond (en soms ook de ochtend) is gedoe en strijd. Gedoe om het eten, strijd om huiswerk, geroep of gebrul, gestamp of slaan… Het kan er bij momenten écht heel pittig aan toe gaan. En ja, daar kan je als ouder ook echt helemaal leeg van lopen.
 

Wat werkt wel en wat niet?  

Wat je vooral niet moet doen (en oh ja, heb ik ook al gedaan en overkomt me van tijd tot tijd toch nog een keertje) is beginnen roepen op zo’n moment, of je kind straffen, of meteen proberen oplossen midden in zo’n uitbarsting. Nee, dat werkt gewoon niet, integendeel. Probeer vooral zelf rustig te blijven en geef je kind eventueel wat ruimte of laat je kind bewegen om de opgebouwde spanning te laten afvloeien. Trampolinespringen is hier bijvoorbeeld een voltreffer op zo’n moment.
 

Wat als de uitbarstingen blijven of erger worden?

Als de uitbarstingen blijven en er verandert niets, loop je het risico om in een negatieve spiraal terecht te komen en is het hopeloos wachten op een kantelmoment. En dat is wat ik doe! Samen met ouders zoeken wat er voor dit kind nu nodig is, zowel thuis, op school als buitenschools. Soms kan één verandering de negatieve spiraal doen omkeren, soms zijn er aanpassingen op verschillende vlakken nodig. Samen zoeken naar de nodige puzzelstukjes om de puzzel weer te doen passen… Aanpassen en bijsturen zodat dit kind zich terug beter in z’n vel voelt en terug kan groeien. Samen op weg naar die positieve spiraal!

Mocht je dit herkennen en voelen dat er iets moet gebeuren, dan nodig ik je graag uit voor een gratis kennismakingsgesprek. Voor dit online gesprek trek ik ongeveer 30 min tijd uit en samen bekijken we wat jij nodig hebt. Stuur me een mailtje op tinneke@maunaloa.be en dan plannen we samen een moment in.

LUISTERTIP

Podcast WETENSCHAPJE: Leeft er een vuurspuwend monster in een vulkaan?

Is je kind gebeten om te weten? Dan is deze podcast van het Geluidshuis zeker het beluisteren waard. In elke aflevering gaat Leen, de host, in gesprek met een echte wetenschapper of specialist op zoek naar antwoorden op allerhande wetenschappelijke vragen, zoals ‘Zal België binnen een aantal jaren overstromen?’ of ‘Gaan wij ooit nog een levende mammoet zien?’.
Deze podcast reikt kinderen (en volwassenen) de nodige wetenschappelijke informatie aan voorzien van een goeie portie humor. Hier in huis zijn wij alvast fan!
En wat meer is: de eerste aflevering is volledig gewijd aan VULKANEN! Luister HIER mee.

Wil je geen enkel blog missen?

Abonneer je op mijn inspiratiebrief en ontvang de nieuwe blogs rechtstreeks in je mailbox.