HET IS NIET AL GOUD WAT BLINKT

Over Camille Dhont en de ijsbergillusie 

Wie kent haar niet, Camille Dhont? Rijzende – of mag ik al zeggen gevestigde? – ster aan het firmament? Knappe jonge dame, blinkende outfits, één van de hoofdrollen in de succesvolle #LikeMe serie en op enkele jaren tijd al een mooie collectie aan prijzen binnengehaald én een eigen mini-serie op VTM én een bezoekje aan ‘Het huis’ bij Eric Goens.

En toch… – zoals de titel al aangeeft of wie de aflevering van Camille in ‘Het huis’ al bekeek – het is niet al goud dat blinkt. Ook Camille heeft enorm hard moeten werken om te geraken waar ze vandaag staat. En meer zelfs: ze heeft heel veel tegenslagen meegemaakt, werd heel vaak afgekeurd en toch gaf ze niet op! Vaak, heel vaak ging het fout, zoals Eric Goens in ‘Het huis’ zegt. Even een kleine opsomming: tot twee maal toe werd Camille afgewezen bij ‘Junior Eurosong’, geen enkele stoel die voor Camille draaide in ‘The Voice Kids’ (waar ze zelfs de TV uitzending niet haalde). Heel vernederend en zoekend naar de verdwijnknop, aldus Camille zelf. Ook de eerste auditie bij #LikeMe ging de mist in; pas in tweede instantie werd ze opgevist en zie haar nu staan. Zoveel momenten waarop ze kon opgeven, en toch deed ze dat niet. Een mooi voorbeeld van een meid met enorm veel lef én doorzettingsvermogen. 

Vaak denken mensen – en ook kinderen hier bij MAUNA LOA – dat als je talent hebt, succes dan wel vanzelf komt. Dat sterren zoals Camille gewoon veel geluk hebben gehad en gezegend zijn met een aanzienlijke portie talent et voilà: SUCCES! Ze zien slechts het topje van de ijsberg, dat stukje dat boven water uitsteekt en iedereen ziet: het succes! Maar het grootste deel van de ijsberg zit verstopt onder water. Dit gedeelte van de ijsberg kan je niet zien, en het is nét dat stuk waar het om draait. Je ziet de succesvolle, knappe Camille; het topje. Maar alles wat hieraan vooraf gegaan is en wat ze er nu nog steeds voor moet doen – het gedeelte van de ijsberg dat onder water zit – dat zie je (meestal) niet. En dat is de zogenaamde ijsbergillusie

De ijsberg is een interessante oefening om met kinderen te doen. Hoe doe je dat? Ga samen op zoek naar hun held. Wie is dat? Welk parcours heeft deze held afgelegd? Wat heeft die persoon allemaal gedaan om dit te verwezenlijken? En waar ging het wel eens mis? Want vergis je niet: alle beroemdheden zijn op één of meerdere momenten in hun leven wel eens afgekeurd. Zelfs een Michael Jordan, die niet goed genoeg en te klein werd bevonden voor het basketbalteam in high school. Zelfs een Albert Einstein die na zijn afstuderen eerst geen werk vond in wetenschappen en tevergeefs solliciteerde bij een aantal instellingen. En toch… toch gaven zij niet op! 

Ik vond de passage van Camille in ‘Het huis’ dan ook heel waardevol en pakkend. Een aflevering om samen met mijn eigen kroost te bekijken. Om haar te horen vertellen dat ze weg wilde en zocht naar de verdwijnknop toen geen enkele stoel voor haar draaide in ‘The Voice Kids’. En hoe ze ook op persoonlijk vlak moeilijke momenten kende, tegenslagen te verwerken kreeg, en toch bleef doorgaan. En zelfs zij blijkt toch nog zenuwachtig te zijn voor een mini-concertje. Heerlijk toch! Kijk jij ook? 

Wil je geen enkel blog missen?

Abonneer je op mijn inspiratiebrief en ontvang de nieuwe blogs rechtstreeks in je mailbox.