OVER GROOT WORDEN & VIEREN

en ook over kwaliteiten, uitdagingen en leerkansen

Enkele weken geleden was het dan eindelijk zo ver: het ‘ik word groot’ feest van dochterlief. Lange tijd verwachtingsvol naar uitgekeken, samen naartoe geleefd. Een dag met familie en haar meters om samen stil te staan bij wie zij is, bij haar geboorte, het opgroeien, met vallen en opstaan. Samen stilstaan bij haar kwaliteiten en talenten. Samen grappige en ontroerende momenten delen met elkaar. Samen terugblikken op 6 kleurrijke jaren en al even vooruitblikken op wat mogelijks komen gaat.

Maar het begon eigenlijk al maanden geleden met de voorbereidingenSAMEN een to-do lijstje maken voor het feest, uitnodigingen ontwerpen, foto’s trekken en selecteren, menu samenstellen, versieringen creëren, samen een namiddagje shoppen voor een leuke outfit en extra 1-op-1 tijd met elkaar. De dagen voordien het huis mee opruimen en poetsen, de tuin ‘feest’klaar maken inclusief plantjes planten en gras afrijden. Heerlijk om dit ook écht SAMEN te doen, samen hiernaartoe leven en samen voorbereiden. En tussendoor moest ik zelf ook (stiekem!) wat regelen en organiseren: foto’s uit de oude doos van september 2016 tot nu selecteren, afdrukken en ophangen, een quote voor dochterlief uitkiezen, haar eigen woordzoeker ineensteken…

De dag zelf was er eentje met een gouden randje. Zo eentje om – letterlijk en figuurlijk – in te kaderen. Het deed haar en bij uitbreiding mij als mama echt deugd om stil te staan bij die gigantische groei die ze heeft doorgemaakt. Het was verhelderend om haar talenten(kiemen) & kwaliteiten te benoemen… die voor mij en mijn echtgenoot soms ook echte uitdagingen vormen.

Eén van haar kwaliteiten is haar ondernemingszin. In de hectiek van alle dag kan die kwaliteit mij soms echt parten spelen en verwens ik die kwaliteit wel eens (oeps!). In aanloop van haar feest passeerden talloze foto’s en verhalen die deze kwaliteit kleur geven. Gaande van onze keldervoorraad met poetsgerief, WC- en keukenrollen, zakdoekjes, sponsjes, tissuetjes en ga zo maar door leegroven om een eigen winkel op de derde verdieping te beginnen tot graafwerken in de tuin en verbouwingswerken in haar eigen kamer… Op dat ogenblik is dit niet altijd even grappig en bij momenten écht uitdagend voor mij. Maar als ik dan even adem, en tijd neem om door de chaos heen te kijken, dan zie ik daarachter die prachtige kwaliteit schuilgaan. Een kwaliteit die ik haar in haar toekomstige leven toewens en die ze nu dus al volop probeert te ontwikkelen. Voor mij uitdagende situaties, voor haar prachtige leerkansen. En ja, ze heeft voor deze kwaliteit echt nog ondersteuning, begeleiding, grenzen en aanmoediging nodig. Aan mij om deze momenten te herkennen en de nodige steun te bieden (en ja, te blijven ademen in de dagelijkse hectiek). 

Door haar afgelopen weekend te vieren besef ik des te meer dat dit een waanzinnige kwaliteit is, eentje waarvan ik hoop dat ze die verder blijft ontwikkelen. Eentje die haar maakt tot wie ze nu is. Een kwestie van perspectief nemen en kansen geven om verder te ontwikkelen. Stilstaan & vieren… het doet wat met mij. En ook met dochterlief! Het gaf haar een enorm warm gevoel, een heerlijke boost: ik mag zijn wie ik ben! Dochterlief, wat zie ik jou graag! ❤

En jij? Hoe kijk jij naar jouw kind(eren)? Welke uitdagingen ervaar jij? Welke kwaliteiten gaan daarachter schuil? En welke leerkansen zitten daarin (verborgen)?

Wil je graag met mij hier samen naar op zoek? Stuur me een mailtje op tinneke@maunaloa.be en ik nodig je uit voor een gratis en vrijblijvend online kennismakingsgesprek. Tot dan? 

QUOTE IK WORD GROOT

Wil je geen enkel blog missen?

Abonneer je op mijn inspiratiebrief en ontvang de nieuwe blogs rechtstreeks in je mailbox.