JIJ MAAKT HET VERSCHIL

Over authenticiteit en vertrouwen

We zeggen het misschien wel te weinig (want meestal zitten we pas rond de tafel als het minder goed loopt), maar jij als leerkracht maakt het verschil! Jij als leerkracht doet er toe! Dit was ook één van de conclusies van mijn doctoraat in het Vlaamse basisonderwijs bijna 10 jaar geleden en dit mag ik nu dagelijks ervaren bij MAUNA LOA. 

Wij vertrouwen onze kinderen een ganse dag, 5 dagen per week, aan jou toe. En jij geeft elke dag het beste van jezelf! En misschien vind je het werken met hoogbegaafde kinderen best een uitdaging en kan het erg spannend zijn. Zo ervaar ik het in elk geval ook nog wel eens. En soms loopt het niet van een leien dakje in de klas: zo’n kind hangt de clown uit, of panikeert of blokkeert bij het minste, wil niet graag naar school volgens de ouders maar merk je daar zelf in de klas weinig of niks van, of er valt helemaal niks bijzonders (meer) te merken aan zo’n kind. Allemaal veelvoorkomende scenario’s waarbij je als leerkracht met de handen in het haar kan zitten.
 
Weet je wat deze kinderen dan in de eerste plaats nodig hebben? Iets wat iedereen kan geven, zonder extra inspanningen te moeten leveren? Gewoon 100% jezelf zijn, echt en oprecht zijn. Want deze hoogbegaafde kinderen voelen veel sneller aan wanneer er iets niet (helemaal) klopt. Ze lijken wel extra voelsprieten te hebben, die detecteren wanneer een persoon A zegt maar B denkt en misschien nog wel C doet. Of ze hebben net die ene opmerking – die niet voor hun oren bestemd is – gehoord… En voor hen geldt: Is wat iemand zegt, denkt en doet mooi op elkaar afgestemd en klopt het? Dan is dat helemaal top en kan het vertrouwen groeien. Maar klopt het nét niet helemaal, dan hebben deze kinderen dat snel door. En dan wordt het een lastiger parcours, en kan een hoogbegaafd kind erg snel afhaken.
 
Het sleutelwoord in deze is AUTHENTICITEIT. Door hun extra set voelsprieten  hebben deze hoogbegaafde kinderen daar – nog meer dan andere kinderen – grote nood aan. En hoe kan je dit nóg meer uitstralen naar deze kinderen toe? Door geen rolletje te spelen, geen masker op te zetten, niet te entertainen of de toffe peer uit te hangen. Nee, gewoon helemaal jezelf zijn. Echt en oprecht zijn. En weet je: je moet echt niet alles weten, kennen of kunnen. (Dat kan ik trouwens ook niet en dat is ook helemaal niet mijn ambitie!). Durf gerust toegeven als je iets niet weet, kent of kunt. En dat is helemaal oké. Durf gerust jezelf kwetsbaar opstellen. 

En wat doe je dan als er zo’n kind in de klas jou lijkt omver te blazen met z’n kennis over de brandstofcel bij vrachtwagens op waterstof of Rosa Parks of googol? Gewoonweg heel eerlijk zijn: durven toegeven dat jij er weinig of nog niets over weet, nieuwsgierig zijn, vragen waar hij deze informatie heeft gehaald, z’n interesse of enthousiasme spiegelen à la ‘ik zie dat dit jou heel erg boeit, klopt?’. En wil dit kind nu even op een ongelegen moment zijn kennis tentoon spreiden?  Wees ook dan heel eerlijk en spreek af wanneer je hiervoor wel even tijd kan maken. 

Het tweede sleutelwoord voor moeilijke situaties in de klas is VERTROUWEN. Hoogbegaafde kinderen fietsen veelal door hun schooljaren. Iets leren gaat voor hen meestal vanzelf… totdat het toch eens niet lukt. Dat kan dan best een heftige ervaring zijn voor deze kinderen en ervoor zorgen dat ze panikeren, blokkeren, weigeren, enzovoort. Hoe kan jij dan nóg meer vertrouwen uitstralen? Blijf vertrouwen in hun kunnen, ook als zij het vertrouwen in zichzelf kwijt zijn. Blijf hen aanmoedigen en laat hen proberen in een veilige omgeving. Geef hen niet op, ook als zij het zelf al lang hebben opgegeven! Ook hier maak jij het verschil! 

Tot slot kreeg ik midden september een mailtje van een gelukkige mama, die schreef over haar dochter die een heel open en eerlijk gesprekje had gehad met haar nieuwe juf. Dit oprechte gesprek betekende erg veel voor dochterlief en ze zei voor het eerst in jaren ‘mijn juf begrijpt mij’. Wat een opluchting, wat een goeie start van het schooljaar! 

Wil je geen enkel blog missen?

Abonneer je op mijn inspiratiebrief en ontvang de nieuwe blogs rechtstreeks in je mailbox.