GA JIJ MEE ONDER DE COMPLIMENTEN-DOUCHE?

Ken jij het al… de COMPLIMENTENDOUCHE? Dat is een hele leuke manier om iedereen om beurt onder de douche te zetten en een stroom aan complimenten over zich heen te laten krijgen. 

Complimenten doen groeien! 

Wat je aandacht geeft groeit. Dit cliché bestaat niet voor niets. Complimenten doen groeien! Ze geven de andere kracht en bevestiging. De ander voelt zich echt gezien en erkend en dat betekent het vervullen van een basisbehoefte. Iedereen heeft nood aan complimenten. Dit betekent niet dat iedereen vanzelf complimenten kan ontvangen. Ook dat is een vaardigheid die geleerd en geoefend kan worden en jij kan daarin als leerkracht of begeleider een voorbeeldrol opnemen. Begin bij de eenvoudige “Dankjewel!” Probeer het maar eens, en wuif het complimentje zeker niet weg. Blijven oefenen is de boodschap. 

Een rijke waaier aan GROEIcomplimenten

En hoe leuk is het om een rijke waaier aan complimenten te bedenken en te ontvangen. Niet enkel de stereotype zinnetjes van “goed gedaan” of “goed bezig”, maar probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Daarvoor is aandachtig observeren noodzakelijk: wat doet de ander? Wat zegt de ander? Maak het heel concreet. Durf daarbij voegwoorden zoals want, daardoor, zodat… gebruiken. Laten we even proberen:

“Ik zie dat jij lang gewerkt hebt aan deze tekening, en daardoor heb je veel details in jouw werk gestoken.”

“Knap hoe je bent blijven proberen met deze smartgame – ook al was het lastig! – zodat je level 19 toch opgelost hebt.”

“Wat een lef heb jij om deze uitdaging te durven proberen.”

“Wat knap dat jij bent blijven doorzetten, ook al was je heel moe, zodat we de hele wandeling afgewerkt hebben.”

En van cruciaal belang: laat het meer dan welgemeend zijn! Onterechte of onechte complimenten worden er zo uitgehaald. Dus kijk goed en kies er eentje uit die je echt en oprecht kan uitspreken. 

Onder de douche!

Je kan natuurlijk jouw kinderen (en ook anderen) op allerlei momenten complimenten geven, maar om beurt onder de douche gaan staan is een hele leuke oefening! Kies een rustig moment uit en begeleidt de kinderen hierin. Om beurt staat iedereen even onder de spreekwoordelijke douche en de anderen geven die persoon één voor één een compliment. Of zet elke week een ander kind onder de douche. Weet ook dat het niet voor iedereen even makkelijk is om te ontvangen, en zeker ook niet om complimenten te geven. Hier kan je opnieuw als leerkracht of begeleider een voorbeeldrol spelen en denk eraan: oefening baart kunst! En je kan er ook voor kiezen om de complimentjes niet mondeling te geven, maar op briefjes te laten schrijven en/of tekenen en dan in een doosje of grote enveloppe te stoppen en aan de persoon in kwestie te bezorgen. 

En dit geldt natuurlijk niet alleen voor een klasgroep, maar dit is even fijn om te doen met je collega’s! 

Wil je geen enkel blog missen?

Abonneer je op mijn inspiratiebrief en ontvang de nieuwe blogs rechtstreeks in je mailbox.