FOUTEN MAKEN MAG… euhm… MOET

Doe jij mee?

Fouten maken mag… of nee, fouten maken MOET. Leren en fouten maken horen onlosmakelijk bij elkaar. Sommige kinderen (en ook volwassenen) geven snel op als ze fouten maken of als de dingen niet zo goed gaan. Andere kinderen verwachten van zichzelf dat ze iets wat ze nog niet kunnen in één keer wel moeten kunnen. Al deze kinderen (en volwassenen) hebben het MIS! Leren gaat namelijk stap voor stap. Alsof je stap voor stap een trap op stapt! En maak je daarbij géén enkele fout, dan ben je eigenlijk niet aan het leren. Dan ken je het namelijk al. Dus: fouten maken zijn nu eenmaal het bewijs dat je aan het leren bent!

Als ouder kan je daar model voor staan. Laat zien dat jij ook fouten maakt en wat je daaruit leert. En doe zeker eens aan tafel het rondje: wat was vandaag jouw beste fout? Benieuwd naar de reacties! 

BOEKENTIP

Het meisje dat nooit fouten maakte

Isabella heeft nog nooit een fout gemaakt. Ze vergeet nooit om haar hamster eten te geven, ze trekt nooit de verkeerde sokken aan en ze vergeet nooit om haar huiswerk te maken. Na haar ‘bijna fout’ op school is Isabella bang om een fout te maken bij de talentenshow. Dit hartverwarmende verhaal kan kinderen helpen begrijpen dat fouten maken mag, dat je van fouten kan leren en vooral bang zijn om fouten te maken niet moet. 

Wil je graag meer weten of een stukje uit het boek bekijken? Dat kan HIER.

Wil je geen enkel blog missen?

Abonneer je op mijn inspiratiebrief en ontvang de nieuwe blogs rechtstreeks in je mailbox.