NEGEN WEKEN ZOMERVAKANTIE

En over balans, vakantieplanner en de waarde van 1 op 1 momenten

De eerste week zomervakantie zit erop… nog 8 te gaan. Klinkt dit als muziek in je oren of breekt het zweet je nu al uit?

Ik hoor in mijn praktijk twee soorten verhalen. Enerzijds zijn er kinderen die helemaal opfleuren in de vakantie. Kinderen die – eindelijk – hun eigen ding kunnen doen, tijd krijgen om die dingen te leren waar ze warm van worden, om op eigen tijd en tempo de dag door te brengen en helemaal ‘aan’ staan. Anderzijds hoor ik ook verhalen van ouders die echt tegen die zomervakantie op kijken. Kinderen en ouders voor wie die 9 weken te lang zijn, voor wie het minder gestructureerde vakantieleven echt lastig is, ouders die ervaren dat de tijd met hun kind(eren) eerder vermoeiend en energievretend is en die naarstig aftellen naar 1 september.

Zoeken naar balans 

Het gebeurt wel vaker dat die eerste dagen (of week) nodig zijn om rustig te ‘landen’. De stress van school, de hectiek van alledag, de onrust moet er eerst nog uit. Pas dan kan de rust weerkeren, kunnen we ons op elkaar afstemmen en krijgen kinderen (en ouders) terug ruimte in hun hoofd om positieve dingen te ondernemen.

En dan is het zoeken naar de nodige balans. Balans voor onze kinderen: samen een evenwicht zoeken tussen de nodige uitdagingen om hun honger te stillen, en vrije tijd. Enerzijds om hun nood aan stimulerende, uitdagende activiteiten te lenigen en anderzijds ook gewoon lummeltijd. Tijd en ruimte voor spontane ingevingen, voor gewoon even niets doen. Niks moet, alles kan! En dan komen hier – uiteindelijk – de leukste en meest creatieve ideeën en projecten naar boven. Want van niets komt iets… 🙂 En niet te vergeten… ook balans voor jezelf: een evenwicht zoeken tussen werk en gezin, tussen tijd voor jezelf en tijd met je gezin.

Onze vakantieplanner als hulpmiddel

Wat ikzelf binnen mijn gezin als erg helpend ervaar is onze vakantieplanner. Nu we terug meer afgestemd zijn op elkaar, is het tijd om die planner samen op te maken. Ik verkies twee A4-tjes – eentje per maand – en teken de grote lijnen en duidt aan wie wanneer werkt. Vervolgens is het aan onze kinderen om deze verder in te vullen en in te kleuren. Met uitstappen, verjaardagen, vakantiedagen op verplaatsing, kampjes, speeldates, familiebezoekjes… en tussendoor ook voldoende lummeldagen. Zo’n vakantieplanner geeft kinderen de nodige structuur en houvast én ze krijgen ook inspraak. Zo mogen ze hun wensen ook uitspreken en dan bekijken we wat haalbaar is en wat niet (en waarom). Zo hoef jij als ouder niet elke keer te herhalen wanneer die ene activiteit precies op het programma staat. “Kijk even op de vakantieplanning, lieveling!”

En weet je, onze vakantieplanner wordt hier flexibel gebruikt. Het is geen doel op zich, wel een middel om deze vakantiemaanden te visualiseren en houvast te geven. Pas de planner gewoon aan naar de noden en behoeften van jouw gezin en durf ruimte laten voor lummeltijd en spontaniteit.

De waarde van 1 op 1 momenten

Daarnaast proberen we in de vakantie ook extra 1 op 1 momenten te creëren; 1 ouder en 1 kind samen. Tijdens het schooljaar gaat het vaak om korte momenten: een spelletjes samen spelen, voorlezen, even samen naar de winkel of een ommetje met 2. Maar in de vakantie proberen we naast die korte, krachtige momenten ook in te zetten op iets langere 1 op 1 momenten: een fietstocht, een ijsje eten op de dijk, een uitje naar het strand, samen papieren bloemen uit crêpepapier knutselen (valt het op dat we aan zee zitten 😉), een blokje rond steppen, een uitstap naar de speeltuin of misschien wel het skatepark…. Even met twee helemaal alleen. Alle aandacht gericht op elkaar. Dat doet zo’n deugd. En wat doen jullie? Misschien kunnen jullie wel samen een lijstje maken van leuke 1 op 1 activiteiten.

Ik wens jullie een zomer toe met de nodige balans voor eenieder, voldoende uitdagingen én lummeltijd en deugddoende 1 op 1 momenten. Geniet ervan! 

PS: Zit je met vragen of zorgen? En wil je graag met mij kennis maken en aftoetsen wat ik voor jou en/of je kind(eren) kan betekenen? Dan nodig ik je van harte uit voor een gratis en vrijblijvend online kennismakingsgesprek. Samen onderzoeken we jouw vragen en brengen we de noden in kaart – en dit kunnen zowel noden van jou als ouder zijn als noden van je kind. Ik stippel samen met jou een gepaste expeditie uit in functie van deze noden. Stuur me een mail op tinneke@maunaloa.be en we spreken elkaar binnenkort.

Vakantieplanner

Wil je geen enkel blog missen?

Abonneer je op mijn inspiratiebrief en ontvang de nieuwe blogs rechtstreeks in je mailbox.